| Autor/ica |
Poruka |
|
|
nody
|
Postano: 21. 05. 2009. (01:30) |
|
|
|
Ma ne znam, kontao sam telekomunikacije ili energetiku, ali kad sam vidio proslogodisnju rang-listu na TK, odustao sam. Zanima me nesto vise o energetici, koliko su danas trazeni inzinjeri sa ovog smjera, i nekako poblize opis mogucih radnih mjesta. ako neko zna slucajno. (Da li je to vise terenski posao).  I imao bih jos jedno pitanje. Bodovanje na prijemnom. Da li je npr. na nekom zadatku moguce dobiti 2,3,4,5 itd bodova, ili je samo tacan rezultat i postupak 8 bodova, a ostalo nula. Zahvaljujem na proslom odg.
|
|
Vrh
|
|
|
RuSkO_17
|
Postano: 21. 05. 2009. (16:45) |
|
|
Pridružen/a: 14. 07. 2008. (07:39)Postovi: 53Lokacija: Željograd
|
nody je napisao/la: Ma ne znam, kontao sam telekomunikacije ili energetiku, ali kad sam vidio proslogodisnju rang-listu na TK, odustao sam. Zanima me nesto vise o energetici, koliko su danas trazeni inzinjeri sa ovog smjera, i nekako poblize opis mogucih radnih mjesta. ako neko zna slucajno. (Da li je to vise terenski posao).  I imao bih jos jedno pitanje. Bodovanje na prijemnom. Da li je npr. na nekom zadatku moguce dobiti 2,3,4,5 itd bodova, ili je samo tacan rezultat i postupak 8 bodova, a ostalo nula. Zahvaljujem na proslom odg.  Moguće je, asistenti i ostali koji pregledavaju veoma su korektni i svaki tačan dio zadatka se korektno boduje. Čak se i pola boda boduje.  A nemoj da te zavara to sa prošlogodišnjim listama, TK je upravo zbog toga bio prepun prošle god, zato što je pretprošle bilo malo ljudi... Najbolje bi bilo da se odmah odlučiš. A što se tiče toga koji je najbolji smjer, svaki je jednako dobar, bitno je da voliš šta radiš. Nemoj se obazirati na komentare "Ovaj je težak", "nemoj to" i tako...
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 22. 05. 2009. (17:33) |
|
|
| Pridružen/a: 14. 05. 2009. (17:38)Postovi: 38Lokacija: Sarajevo
|
Eh kad se svi ovako fino raspituju, da i ja nesto pitam XD Telekomunikacije i Automatika??? velika dilema...pa ako nije problem da neko napishe gdje?sta?kako? hehe...ok, na stranici su nabrojani predmeti po godinama, ali meni to sada ne znaci puno dok ne vidim o cemu se radi...ugl-zanimanja? posao?...terenski ili ne?  Hvala
_________________ “Granice mogućeg možemo odrediti samo ako ih pređemo odlaskom u nemoguće.” |
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 22. 05. 2009. (18:33) |
|
|
Administrator/icaPridružen/a: 12. 07. 2008. (13:42)Postovi: 307
|
Ja sam na RI tako da ti mogu samo reci onoliko koliko sam ja upratio tj. neka me kolege isprave. TK: - Planiras telekomunikacione sisteme tj recimo projektujes mrezu (npr. LAN , fisku , mobilnu, kablovsku , itd.) radis proracune kvalitete , propusnosti, simulacije mreze itd. - Razvijas i customiziras software vezan za telekomunikacije: centrale(npr VoIP), IPTV , .. Recimo firme koje se bave telekomunikacijama i zaposljavaju ljude sa TK: http://www.sitronicsts.ba/sitronicsts/b ... dukti.htmlhttp://www.teleinformatica.ba/products.htmlpa i BH Telekom (fiksna i mobilna telefonija - proracuni: skalabilnost(prosirenje mreze), kvaliteta usluge, itd) - Hermes Softlab - Dosta ljudi koji TK zavrshe rade i posao programera ili testera softwarea AiE: - eh sad ovdje sam malo slabije informisan al uglavnom je to vezano za elektroniku (hehe automatika i elektronika  ) upravljacki sistemi, proizvodnja (roboti za proizvodnju recimo), opste razvoj hardwarea, programiranje chipova,... molim kolege da napishu radna mjesta gdje se moze raditi uglavnom ona je uz enrgetiku izvorna oblast na ETF-u (prve nastale) Sorry ako sam nesto fulao ili izostavio ponovo molim kolege da me koriguju
_________________ Komeeee ne valja zna đe su vrata |
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 23. 05. 2009. (14:58) |
|
|
|
Hvala Teo  nadam se da ce se neko sa automatike javit da me prosvijetli josh malo hehehhe...
_________________ “Granice mogućeg možemo odrediti samo ako ih pređemo odlaskom u nemoguće.” |
|
|
Vrh
|
|
|
Emir
|
Postano: 23. 05. 2009. (23:49) |
|
|
| Pridružen/a: 09. 11. 2008. (00:52)Postovi: 25
|
Alen je napisao/la: Jedno pitanje za sve vas koji studirate na ETF-u:Interesuje me da li cu moci da upisem ETF - smjer za informatiku i racunarstvo, posto je jedan (nadam se mali) problem to sto sad zavrsavam kao srednju skolu - Medresu. Pa zbog toga ovamo nemamo fiziku, a matematika se uci samo u prve dve godine... :( Ali ja inace nikad nisam imao problema niti sa jednim od tih predmeta i uvijek sam bio medju najboljima iz matematike, a u osnovnoj i iz fizike i to (prirodne nauke) mi inace vrlo dobro ide. Samo problem je to sto sam mozda sad preskocio neke stvari u srednjoj pa... Mislite li da se to moze nadoknaditi ako bih ucio jednu godinu na privatnim casovima, recimo matematiku... A za fiziku... To bih nekako sam radio... U svakom slucaju imam nenormalno jaku volju za svim tim i rad mi uopste nece biti problem.Svaka informacija i vase iskustvo ce mi biti od veeeelike pomoci! Hvala unaprijed!  Nisi jedini  ima ljudi koji su iz Medrese došli i upisali se u redovne bez problema  ... Normalno je da je u nekim stvarima predznanje drukčije za razne škole, ali to nije nešto što te treba brinuti (pogotovo što kažeš da ti matematika ide, koja ti treba za prijemni)... Za fiziku se ne sekiraj, jedan je od najlakših predmeta na prvoj godini... Obavezno idi na pripreme, tu ćeš fino naučiti i više nego što ti treba za prijemni, i vježbaj po starim prijemnim ispitima i skripti onoj pomenutoj  .. Sretno
|
|
Vrh
|
|
|
belma
|
Postano: 24. 05. 2009. (01:11) |
|
|
| Pridružen/a: 24. 05. 2009. (01:03)Postovi: 19
|
Eh kako sam potencijalni buduci student etf-a  ,zamolila bih sadasnje studente da me malo bolje upute u pojedine smjerove,konkretno me zanima vrsta posla koji se obavlja nakon zavrsenog studija
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 24. 05. 2009. (02:12) |
|
|
|
Ako ce ti za RI pomoci (napisao sam za TK ko nesto za AiE manje) RI - najvishe posla  bavis se projekotvanjem i razvojem softwarea, dizajnom softwarea, optimizacijom, bazama podataka, kompjuterskim mrezama,informacioni sistemi.. Detaljnije: - Programer - Razvijas software il ti ga programiras  - Tester - pises testne programe i testiras software (obicno slabiji programeri) - Projektovanje softwarea - inzenjerska disciplina  Pomocu alata za modeliranje/dijagrame analizu i dizajn pravis planove / arhitekture za razvoj softwarea tj. osmisljavas software - obicno to rade ljudi sa duzim iskustvom kao programer i sa "posebnim sposobnostima"  mada ako imas manje timove(u bosni se podrazumjeva manji tim da jedan covjek citav program pravi  u firmama to radi i obican programer kao pripremu prije programiranja - Dizajn-logicki hardwarea - hmm kod nas slabo u privredi al se radi na faxu - Baze podataka - Sve cesce se traze administratori / projektanti // baza podataka. npr projektovati tj. vishe odrzavati bazu podataka za banke, telecom,... gadan posao i odgovornost ali uz inzenjerski pristup kao sto vidis radi bez problema u bankama  - Kompjuterskim mrezama - projektujes i odrzavas kompjuterske mreze il ti ga popularno administriras  - Informacioni sistemi - analiticar - Obicno prvi korak prije razvoja nekog softwarea i obicno stopljeno sa programerom ili software inzenjerom(u BiH  ) - Odes u firmu neku npr. opstinu pratis sta oni rade, pricas sa ljudima, nakon toga pises dokumentaciju da opsises procese koji se odvijaju i pokusavas ih optimizarati/ uvesti informatizaciju npr. napraviti programe koji mogu povecati efikasnost rada u opstini - to moze biti i website za pruzanje informacija strankama(ne mislim politickim  ) i slicno - Poslovi: razni  - Energetika: PRojektovanje elekto-energetskih sistema sta god znacilo  - kazu ima posla  Al uglavnom kao sto vidis veicnom su inzenjerske discipline projektovanje/ pravljenje plana, osmisljavanje, pravljenje proracuna itd. ps. ovo je ono ofrlje mozda ima i gresaka ali toliko sam ja upratio sta se u praksi radi
|
|
Vrh
|
|
|
belma
|
Postano: 24. 05. 2009. (11:40) |
|
|
|
Hvala puno Teo...korisne informacije,al tek sad si me doveo u nedoumicu  posto mi je primarni izbor bila automatika,al sad mi i ovo fino zvuci pa bih zamolila koga sa automatike da mi malo i taj smjer nahvali  salim se-samo objektivne informacije
|
|
Vrh
|
|
|
Fache
|
Postano: 24. 05. 2009. (13:11) |
|
|
| Pridružen/a: 21. 05. 2009. (17:43)Postovi: 5
|
cao ljudi, kad smo vec kod automatike, da kazem da sam skoro zavrsio elektrotehnicku u sarajevu smjer AiE... sto se mene tice, to je ubjedljivo najbolje opredjeljenje.. puno toga se nauci sto mozes primjeniti veoma lahko, pa i zaraditi tokom skolovanja.. jedan plusic za djeparac... a sto se tice prijemnog, jel tacno to da gimnazijalci bolje prolaze, posto navodno imaju bolje znanje iz mat.?
_________________ nema pravila |
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 24. 05. 2009. (14:16) |
|
|
|
Fache je napisao/la: cao ljudi, kad smo vec kod automatike, da kazem da sam skoro zavrsio elektrotehnicku u sarajevu smjer AiE... sto se mene tice, to je ubjedljivo najbolje opredjeljenje.. puno toga se nauci sto mozes primjeniti veoma lahko, pa i zaraditi tokom skolovanja.. jedan plusic za djeparac... a sto se tice prijemnog, jel tacno to da gimnazijalci bolje prolaze, posto navodno imaju bolje znanje iz mat.? ja mislim da to nije presudno, jer na prijemnom je svakako elementarna matematika...sve je to od skole do skole...nije ni u svakoj gimnaziji matematika podjednako jaka...prije svega od pojedinca do pojedinca...ko garantuje da ti iz elektrotehnicke ne znash bolje mat od nekog iz gimnazije??
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 24. 05. 2009. (16:11) |
|
|
|
ma i da ne znas matematiku samo je vazno da si vrijeme poceo uspio bi je spremiti  Sto se tice automatike mislim da te dosta opterete tako da nista od djeparca  sa RI su najbolje mogucnosti za zaposljavanje tokom studija i za brzi novac  to ce ti svaki student reci. Automatika je pravo cool odsjek i kao sto rekoh bas ETF u srzi Al eto zavisi tko sta vishe voli i zeli raditi u buducnosti. Sta god upishete necete se pokajati
|
|
Vrh
|
|
|
TooL
|
Postano: 25. 05. 2009. (18:20) |
|
|
| Pridružen/a: 06. 05. 2009. (04:06)Postovi: 6
|
Ja se jos uvijek dvoumim izmedju 'automatike i elektronike' i 'racunarstva i informatike'. Nekako me privlace podjednako. xD A sto se tice ovog placanja za pripremnu nastavu, do kad treba uplatiti na racun? I moram li od prvog dana biti na toj nastavi? Kontao sam ici na ona dva koncerta u Zagrebu 16. i 17. juna(Slipknot i Disturbed), pa mi sad ta pripremna poremeti planove. XD
_________________ c:\>freedom Bad command or file name c:\>self Bad command or file name c:\>individuality Bad command or file name c:\>control
the system controls everything...
the system controls you... |
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 25. 05. 2009. (21:42) |
|
|
|
hehe ne moras al mislim da se opet 200 placa  Nekad prije 15. moras samo uplatnicu u studentsku sluzbu odnijeti. Ne vjerujem da ce ove godine toliko velik odziv biti da ne bude mjesta
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 25. 05. 2009. (22:22) |
|
|
|
TooL je napisao/la: Ja se jos uvijek dvoumim izmedju 'automatike i elektronike' i 'racunarstva i informatike'. Nekako me privlace podjednako. xD A sto se tice ovog placanja za pripremnu nastavu, do kad treba uplatiti na racun? I moram li od prvog dana biti na toj nastavi? Kontao sam ici na ona dva koncerta u Zagrebu 16. i 17. juna(Slipknot i Disturbed), pa mi sad ta pripremna poremeti planove. XD  do 12.06. trebash donijeti potvrdu o uplati na fax da se prijavish
|
|
Vrh
|
|
|
belma
|
Postano: 25. 05. 2009. (23:39) |
|
|
|
ma i ja sam jos uvijek izmedju AIE i RI,valjda nesto skontamo A sto se tice priprema,koliko je to obavezno i kakav je postupak prijave za prijemni ak se te pripreme preskoce?
|
|
Vrh
|
|
|
Fache
|
Postano: 26. 05. 2009. (00:07) |
|
|
| Pridružen/a: 21. 05. 2009. (17:43)Postovi: 5
|
ja sam jedno skonto, a to je da ako si na AE, onda si cool, a ako si na RI, onda imas para.. hehe sto se mene tice, vec sam tipla one pripreme... sta fali malo se podsjetiti svih onih zadataka iz predhodne 4 godine...
_________________ nema pravila |
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 26. 05. 2009. (14:21) |
|
|
|
Hmm recimo meni su pripreme bile korisne da vidim kako se zadaci na ETF-u style rjesavaju jer dosta srednjih skola / instruktora izostavi par vaznih stvari pri izradi zadatka ili ima neki lame pristup rjesavanju. Pripreme su stvarno preporucne (ali ne obavezne !) to ce vam svaki student ETF-a reci da upishete to. Ako vam ista pomaze i ja sam se dvoumio izmedju RI i AiE sve do formulara za prijemni kad sam rekao sebi "sto bi sebi zagorcavao zivot kad cijeli zivot programiram" i RI stavio pod 1 a AiE pod 2  Cuj sa AiE cool hajd da i to cujem  AiE su cool samo sami sebi jer ih profesori nafuraju da su uberstudenti (a veca im prolaznost nego na RI  )  U sustini sto se tezine tice sve je tu negdje tj zavisi od profesora do profesora (sad je recimo na automatici dosla nova generacija profesora a stara otisla dobrim dijelom) Na RI se to iscekuje dok vi dodjete da ce to biti (mada su vecinom mladji profesori). TK je poprilicno ozivio(tj. jedini) sto se tice rada za privredu i stvorili su dobru bazu asistenata koji radi i praksu kroz institut. EE blage nemam nek neko sa tog odsjeka kaze jer oni su malo odvojeni  Zelim reci skontja sta zelis u buducnosti raditi - 1. privatnika ili drzavnu firmu 2. da sjedis u kancelariji ili da radis na terenu 3. projektiranje ili nesto stvaras 4. da rjesavas probleme ili samo primjenjujes postojece znanje
|
|
Vrh
|
|
|
_amra_
|
Postano: 26. 05. 2009. (22:36) |
|
|
|
belma je napisao/la: ma i ja sam jos uvijek izmedju AIE i RI,valjda nesto skontamo A sto se tice priprema,koliko je to obavezno i kakav je postupak prijave za prijemni ak se te pripreme preskoce?  Pripreme nisu obavezne, ali su bas korisne kako za prijemni tako i za matematiku poslije (iako ce ti biti sve to biti smijesno kad dodje matematika  ) a joj mislim da se svi dvoume oko smijerova, ali i ako se pokajes na kraju prve ces se vjerovatno moci da prebacis  sretno!
_________________ kad porastem bit cu inzenjer... |
|
|
Vrh
|
|
|
aabdagic
|
Postano: 27. 05. 2009. (00:25) |
|
|
Administrator/icaPridružen/a: 12. 07. 2008. (19:59)Postovi: 13
|
Da ne ispadne da studenti sa AiE nemaju interneta  teo je napisao/la: Ako vam ista pomaze i ja sam se dvoumio izmedju RI i AiE sve do formulara za prijemni kad sam rekao sebi "sto bi sebi zagorcavao zivot kad cijeli zivot programiram" i RI stavio pod 1 a AiE pod 2  I ja sam se dvoumio izmedju RI i AiE onda postupio potpuno isto kao i Teo. Ali onda sam na kraju prve godine odlucio da se prebacim na AiE. Mislim da mi je osnovni razlog bio to sto sam AiE smatrao vecim izazovom zbog toga sto sam se prilicno uspjesno informatikom bavio citavu srednju skolu i prije toga, pa sam onda smatrao da se informatikom (ili barem onim dijelom koji me zanima) mogu nastaviti baviti kao hobijem. Ono sto mogu reci je da se nisam pokajao - jer sam naucio stvari gledati i iz druge perspektive i razmisljati i na drugi nacin. teo je napisao/la: Cuj sa AiE cool hajd da i to cujem  AiE su cool samo sami sebi jer ih profesori nafuraju da su uberstudenti (a veca im prolaznost nego na RI  )  Mislim da je momak taj "cool" dio onako saljivo izvukao iz tvoje recenice par postova ranije. Sto se tice "furanja" profesora ja ga se bas licno nesto i ne sjecam, ali ako ti tako kazes vjerovacu ti  A prolaznost je parametar koji se kod nas korisiti kako kome cejf  teo je napisao/la: U sustini sto se tezine tice sve je tu negdje tj zavisi od profesora do profesora (sad je recimo na automatici dosla nova generacija profesora a stara otisla dobrim dijelom)
Iako prof., naravno, ima presudan uticaj na to koliko je "tezak" predmet, ja bih prije rekao da ce tezinu vise odrediti licni afinitet buduceg studenta. Bez obzira koliko neki prof. predmet ucinio zahtjevnim, ukoliko te to zanima i imas smisla za to, onda ces to prije zavrsiti kako treba nego nesto sto je jednostavno ali ti je dosadno... Eto to je mojih 5 feninga
|
|
Vrh
|
|
|
|
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.