| Autor/ica |
Poruka |
|
|
alvin
|
Postano: 04. 06. 2009. (20:50) |
|
|
Super ModeratorPridružen/a: 12. 07. 2008. (14:06)Postovi: 70
|
S300 je napisao/la: Razumio i zahvaljujem.Moglo se zakljuciti da je tako , ali eto zelio sam od nekoga konacnu potvrdu  . Mislio sam Informatiku upisat , a zavrsio sam Elekt.tehnicku skolu i upoznat sam sa svim smjerovima. Automatika i elektronika su OK i moze se naci dobar posao kasnije u firmi , a Telekomunikacije su po meni najbolji izbor jer svijet ide u tom smjeru i zamisli sta ti za 5-6 godina znaci biti inzinjer telekomunikacija kada i ova nasa Bosna malo ozivi. Najvise me plase Fizika i Matematika na pocetku , ostalo ce vec nekako i ici mislim ali ovo Inace cuo sam da su svi smjerovi isti u prve dvije godine jel to istina  ovo crveno nije tacno, prva godina studija je ista za sve odsjeke, vec od druge se bira smjer na koji zelis ici
_________________ Covjek se rodi umoran i zivi da bi se odmarao. Odmaraj se danju da nocu mozes spavati. Ne radi-rad ubija. Kad pozelis raditi-sjedi-vidjet ces brzo ce te proci. |
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 04. 06. 2009. (20:54) |
|
|
Administrator/icaPridružen/a: 12. 07. 2008. (13:42)Postovi: 307
|
S300 trenutni trend je da TK opada a RI raste al opet kazem trenutni trend to se moze mijenjati (ovo mi je potvrdio i prijatelj koji je zavrshio TK na TU Graz tj. da se traze informaticari a da je teze za TK naci posao pogotovo sada kad je kriza).
Budi savjestan da se i vecina TK u produkciji zasniva potpuno na kompjuterima kao alat ili resurs.
Hoce li TK u buducnosti porasti vjerovatno ce pojeftiniti TK usluge al ne vjerujem da ce potraznja za poslom biti veca u naredno vrijeme (sem ako se jos vishe otvori TK sektor za privatne firme i olaksa prenosenje broja i sl. to si vjerovatno mislio).
Ps. probaj popricati s nekim ko studira na ETF po bolonjskom sistemu ocigledno te neko informisao ko je studirao po starom studiju... razlike su povelike
_________________ Komeeee ne valja zna đe su vrata |
|
|
Vrh
|
|
|
S300
|
Postano: 04. 06. 2009. (21:08) |
|
|
| Pridružen/a: 04. 06. 2009. (18:56)Postovi: 31
|
Mislio sam na to da ima dosta ljudi koji se i bez faksa poprilicno kuze u Informatiku jer se to moze nauciti i na druge nacine , ali Telekomunikacije tesko tu se ipak radi o velikim uredjajima i firmama , ali nevazno ... Problem je sto nemam se gdje bolje informisati o Bolognji i ETF-u nego ovako na netu , ali eto uskoro dolazim na pripreme u Sarajevo i na prijemni pa ce mi se to i bolje razjasniti. Znam da sam jako dosadan (  ) ali eto koliko casova u prosjeku se ima na dan i kada krecu predavanja (mislim ujutro). Koliko se prakticno radi (sklapaju seme itd) i boduje (ili ocjenjuje sta ja znam ta Bolognja kako vec ide) li se to.
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 04. 06. 2009. (21:17) |
|
|
|
hehe to svi misle kad upishu ETF ili ne upishu sto se tice informatike i programiranja a onda skotnate da blage nemate ne traze firme bezze studente sa ETF-a jedno je programirati a drugo je software inzenjer. Student sam cetvrte godine RI i vjeruj mi to je tako. Mozda ETF i nije najbolja institucija za programiranje/RI (ima par shupjina) ali sigurno najbolja u BiH. Ako mislis da zans programirati vjeruj mi varas se mozda znas neke osnove. Programiranje je preopsirna oblas da se moze odraditi samouk bez sistematicnog pristupa tj. moez se al nikad neces razumiti i vladati alataom kao neko ko je sistematski sve naucio. Ako si ranije programirao jesi li ikad probao neku kompleksniju aplikaciju raditi i doci do trenutka kad se jednostavno spetljas ili skontas koje sam gluposti radio. E urpavo te ETF/RI uci alatima i tehnikama projektovna/dizajniranja, analize kako to izbjeci i da ti razvoj sofwarea ide fino da ga mozes podjeliti itd. itd. to sam i ranije govorio da projektujes software. Sto se TK tice nema veze sa sklopovima  to imas na automatici i da dosta se prakticno radi bar na AiE i RI. Na TK radis prakticno projektovanje/dizajn, analizu, mjerenja itd. itd. Uglavnom puno se radi prakticno al smatram da se ne boduje dovoljno koliko bi trebalo
|
|
Vrh
|
|
|
S300
|
Postano: 04. 06. 2009. (21:38) |
|
|
| Pridružen/a: 04. 06. 2009. (18:56)Postovi: 31
|
Sto god vise znas shvatas ustvari koliko jos ne znas , poznato mi je to , ali govorio sam cisto onako iz perspektive obicnog covjeka , ipak nikad u srednjoj nisam dobio manju ocjenu od 5 iz programiranja (osim zadnjeg kontrolnog koji sam radio za pare drugima  ) no shvatam da sam samo na pocetku i zato i upisujem studij. Za TK sam govorio cisto onako gledajuci Telekom i znajuci da ce on ubuducnosti biti jos jaci i biti privatizovan , dakle svi oni rodjaci amidjici prijatelji direktora koji tu nisu radi znanja imaju nogu , a doci ce novi koji ce morati da imaju znanje koje se u Bosni jedino tu (na ETF-u) iz te oblasti moze steci , a tu se vrti OGROMNA lova , tako da spadam u one koji mogu da zavrse bilo koji fakultet (matematicki geniji i oni koji uce 5 sati na dan  ) sigurno bi isao na telekomunikacije. Ipak , meni ide jedino informatika i to me najvise zanima tako da je moj izbor jasan (ako me prime naravno).
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 04. 06. 2009. (21:57) |
|
|
|
Srednjoskolsko programiranje je nista. Nije da podcjenjujem ali se obicno pravo fusheri pa cak i da si takmicar to nema veze sa ozbiljnim razvojem softwarea tj. to je jedan skroz drugi tip programiranja (naravno jak fundament iz programiranja je i vishe nego koristan).
Ne nadaj se da ces uspjeti dobiti posao iako se telecom privatizira imas tu ugovore razne da se ne smiju otpustiti radnici nakon privatizacije narednih 5+ godina i slicno kao i sto ce ti isti ljudi koji su sada u telecomu zaposljavati i u buduce tj. nakon privatizacije.
Zelim reci ne nadaj se tome sta bude biti ce, sto vishe ne bi bilo ni dobro da se telecom privatizira pa makar se dogadjalo to sto si ti rekao u telecomu trenutno.
A telecom trazi i informaticare
|
|
Vrh
|
|
|
vedran
|
Postano: 05. 06. 2009. (10:08) |
|
|
| Pridružen/a: 02. 08. 2008. (11:34)Postovi: 57
|
alvin je napisao/la: - na svakom odsjeku se do sad primalo po 30 redovnih i po 30 redovnih-samofinansirajucih Nije tačno, prestanite širiti tu dezinformaciju. Na RI se upisuje više studenata nego na ostale. Obično na svakom smjeru 30 redovnih, a samofinansirajućih je oko 20 na AE, EE, TK i čini mi se oko 40 na RI, osim toga postoje određena mjesta rezervisana za studente iz inostranstva koja se popune domaćim ako se ovih stranaca ne prijavi dovoljno. Naglašavam ovo OKO zato što brojevi nisu okrugli i mijenjaju se pomalo svake godine.
|
|
Vrh
|
|
|
alvin
|
Postano: 05. 06. 2009. (11:06) |
|
|
|
vedran je napisao/la: alvin je napisao/la: - na svakom odsjeku se do sad primalo po 30 redovnih i po 30 redovnih-samofinansirajucih Nije tačno, prestanite širiti tu dezinformaciju. Na RI se upisuje više studenata nego na ostale. Obično na svakom smjeru 30 redovnih, a samofinansirajućih je oko 20 na AE, EE, TK i čini mi se oko 40 na RI, osim toga postoje određena mjesta rezervisana za studente iz inostranstva koja se popune domaćim ako se ovih stranaca ne prijavi dovoljno. Naglašavam ovo OKO zato što brojevi nisu okrugli i mijenjaju se pomalo svake godine. pa ja kazem kako je zvanicno, ne ulazim ja u to koliko se gdje studenata primi, nakon oglasa u novinam gdje pise 120 redovnih, 120 samofinansirajucih(tj. po 30 redovnih i 30 samofinansirajucih na svakom od smjerova), sto se tice samofinansirajucih oni se koliko ja znam uglavnom prime na fakultet druga je stvar kako se to odvija na terenu, mislim da je ovdje svima bitno da znaju koliko se prima onih koji ne placaju, a to koliko primaju samofinansirajucih, je manje bitna stvar,
_________________ Covjek se rodi umoran i zivi da bi se odmarao. Odmaraj se danju da nocu mozes spavati. Ne radi-rad ubija. Kad pozelis raditi-sjedi-vidjet ces brzo ce te proci. |
|
|
Vrh
|
|
|
vedran
|
Postano: 05. 06. 2009. (12:29) |
|
|
|
alvin je napisao/la: pa ja kazem kako je zvanicno, ne ulazim ja u to koliko se gdje studenata primi, nakon oglasa u novinam gdje pise 120 redovnih, 120 samofinansirajucih(tj. po 30 redovnih i 30 samofinansirajucih na svakom od smjerova), sto se tice samofinansirajucih oni se koliko ja znam uglavnom prime na fakultet druga je stvar kako se to odvija na terenu, mislim da je ovdje svima bitno da znaju koliko se prima onih koji ne placaju, a to koliko primaju samofinansirajucih, je manje bitna stvar, Pa i ovo što ja kažem je zvanično, dakle zvanično se upisuje po 50 studenata na AE, EE i TK i 80 studenata na RI od čega je po 30 na svakom odsjeku redovnih, a ostali su samofinansirajući. Dakle to je ono što je zvanično i što piše u konkursu. A mislim da je takođe vrlo bitno i koliko je samofinansirajućih jer svake godine bude i onih koji nikako ne ostvare uslove za upis.
|
|
Vrh
|
|
|
Ime
|
Postano: 05. 06. 2009. (15:51) |
|
|
|
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 06. 06. 2009. (20:46) |
|
|
| Pridružen/a: 14. 05. 2009. (17:38)Postovi: 38Lokacija: Sarajevo
|
uplatile se pripreme...povratka nema XD bilo je fino uci u kampus...sresti zamisljenog Tea heheheh... ali vidjeti spisak apsolvenata-po tri reda slicica na TK i RI, a jedva pola reda na AE...nimalo ugodno
_________________ “Granice mogućeg možemo odrediti samo ako ih pređemo odlaskom u nemoguće.” |
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 06. 06. 2009. (23:04) |
|
|
|
to je stari sistem sada bi trebalo biti drugacije tj. jos nije prva generacija po bolonjskom procesu zavrshila (tek iduce godine)
mislim da ce biti jednako svaki odsjek (radi druge godine ce i RI biti izjednacen sa ostalim mada RI vishe studenata prima na konkursu)
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 07. 06. 2009. (11:40) |
|
|
|
teo je napisao/la: to je stari sistem sada bi trebalo biti drugacije tj. jos nije prva generacija po bolonjskom procesu zavrshila (tek iduce godine)
mislim da ce biti jednako svaki odsjek (radi druge godine ce i RI biti izjednacen sa ostalim mada RI vishe studenata prima na konkursu) da, sada je i upis po smjerovima...vidjecemo...josh uvijek sam u dilemi..
_________________ “Granice mogućeg možemo odrediti samo ako ih pređemo odlaskom u nemoguće.” |
|
|
Vrh
|
|
|
nody
|
Postano: 08. 06. 2009. (02:47) |
|
|
|
Jedno pitanje za Tea. Da li je potrebno predznanje iz programiranja za RI? Znam da je pozeljno, al koliko bih bio hendikepiran bez tog predznanja?! I imam jos jedno pitanje. Za sto nam sluzi taj drugi smjer koji napisemo na papiru prilikom upisa, kada se samo gleda prvi izbor?! I jos jedno (znam da sam dosadan, al nisam odavno nista pitao  ). Ovo je za Alvina, ako moze da mi odgovori. Posto se jako dvoumim izmedju TK i EE, u slucaju da se nakon prve godine predomislim, da li se komplikovano prebaciti?
|
|
Vrh
|
|
|
teo
|
Postano: 08. 06. 2009. (18:34) |
|
|
|
Nije potrebno na prvoj godini ces imati dva kursa gdje se krece iz pocetka sa programiranjem. Za sta je taj drugi ne sjecam se tacno bolje da neko drugi napishe nego da pogrijeshim. Sto se tice pitanja za alvina pogledaj malo prethodne postove. PRebacivanje nije komplikovano ali je problem sto se mozda ne budes mogao prebaciti (ako smijer bude popunjen) no mislim da se to nije dogodilo jos (ipak informacije stare 4 godine  to bolje vedran zna a mislim da je i odgovorio u prethodnim postovima
|
|
Vrh
|
|
|
alvin
|
Postano: 08. 06. 2009. (18:50) |
|
|
|
nody je napisao/la: Da li je potrebno predznanje iz programiranja za RI? pozeljno je predznanje ali nije eliminatorni faktor, moze se uz dosta truda sve savladati nody je napisao/la: I jos jedno (znam da sam dosadan, al nisam odavno nista pitao  ). Ovo je za Alvina, ako moze da mi odgovori. Posto se jako dvoumim izmedju TK i EE, u slucaju da se nakon prve godine predomislim, da li se komplikovano prebaciti? procedura do ove godine je bila sljedeca, nakon polozenih svih predmeta iz oba semestra prve godine podneses molbu fakultetu da ti odobre prebacivanje na smjer koji zelis, ne znam ni jednu osobu kojoj nije bilo odobreno premjestanja sto se tice smjerova najbolje ti je posjeti EETKpa vidi sta ti od predmeta bolje lezi, ovo ti daje nekih 70% stvarne slike o tome sta se radi na kojem smjeru EDIT:prestize me teo
|
|
Vrh
|
|
|
nody
|
Postano: 09. 06. 2009. (02:51) |
|
|
|
Hvala vam puno. Ma gledao sam vec ovaj spisak predmeta, i to nekoliko puta  , al slabo mi to pomaze.
|
|
Vrh
|
|
|
cheme
|
Postano: 09. 06. 2009. (09:11) |
|
|
|
nody je napisao/la: Hvala vam puno. Ma gledao sam vec ovaj spisak predmeta, i to nekoliko puta  , al slabo mi to pomaze. Ista stvar...za vecinu predmeta ne znam o cemu se radi (bez obzira na naslov, on mi ne govori bash puno  )
|
|
Vrh
|
|
|
vedran
|
Postano: 09. 06. 2009. (12:31) |
|
|
|
nody je napisao/la: I imam jos jedno pitanje. Za sto nam sluzi taj drugi smjer koji napisemo na papiru prilikom upisa, kada se samo gleda prvi izbor?! Evo pošto teo ne zna, ja ću  Ako položiš prijemni ispit (20+ bodova) a ostaneš ispod kvote za samofinansirajuće studente za prvi studij koji si izabrao, onda ti ponude da upišeš drugi studij. Takvih je prošle godine bilo jedno 5 ili 6 studenata, uglavnom na TK. cheme je napisao/la: Ista stvar...za vecinu predmeta ne znam o cemu se radi (bez obzira na naslov, on mi ne govori bash puno ) Pa pitajte ovdje  biće vam objašnjeno. Ja znam samo tu i tamo poneki predmet izvan RI.
|
|
Vrh
|
|
|
vedran
|
Postano: 09. 06. 2009. (12:51) |
|
|
|
Par citata sa posao.ba: http://www.posao.ba/articles.php?user=2 ... 822&type=RKategorije deficitarnih zanimanja (ponuda poslova bila je velika, ali je nedostajalo kadra) su: ugostiteljstvo (indeks 217), građevinarstvo (indeks 185), zanatske usluge (indeks 160), informatika - software --- RI (indeks 150), mašinstvo (indeks 142). Kategorije suficitarnih zanimanja (potražnja za poslovima velika, a ponuda mala) su: pravo (indeks 11) telekomunikacije (indeks 19) --- TK, informatika - hardware (indeks 26) --- AE, poljoprivreda i šumarstvo (indeks 29), mediji (indeks 33). http://www.posao.ba/articles.php?user=2 ... 019&type=RNajtraženije pozicije su: * komercijalista, terenski komercijalista * prodavač, menadžer prodaje * diplomirani ekonomista * računovođa, account manager * kreditni službenik, blagajnik, referent osiguranja * projektant/arhitekta, građevinski inžinjer * IT sektor, software developer, web programer * pozicije u marketingu * diplomirani inžinjer mašinstva * poslovna sekretarica, administrativni radnik * radnici, stručni saradnici i pripravnici u državnoj služb Sporije i teže se popunjavaju sljedeće pozicije (kod kojih je ponuda od strane poslodavaca veća, ali tražnja od strane kandidata je slabija): * računovođa, revizor * diplomirani farmaceut, farmaceutski tehničar, * diplomirani građevinski inženjer, građevinski inženjer, građevinski tehničar, arhitekta, projektant, * diplomirani inženjer geodezije, * diplomirani inženjer tehnologije, * diplomirani inženjer poljoprivrede * web programerihttp://www.posao.ba/articles.php?user=2 ... 297&type=RU BiH najtraženija prodajna i informatička zanimanja http://www.posao.ba/articles.php?user=a ... 262&type=RŠto se tiče pojedinih djelatnosti, primijetan je i pad potražnje u većini kategorija Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u kategoriji Transport i logistika, potom Građevinarstvo te Administrativne usluge. Jedna od najtraženijih kategorija, komercijala - prodaja, zabilježila je najveći pad također u maju, i to za 66%. Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Državne službe i uprave, farmacija i biotehnologija, bankarstvo, zaštitarske usluge, poljoprivreda, pravo, turizam, zdravstvo i dizajn. (Zaključak: ETF oblasti nisu ni u padu ni u porastu) Istraživanje o kretanjima na tržištu rada, koje je proveo portal Posao.ba pokazuje da za čak 83% poslodavaca nedostaju radnici određenih zanimanja, što znači da šanse za zapošljavanje ima uprkos recesiji.
|
|
Vrh
|
|
|
|
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.